Cykelglädje och kämparanda på årets Ride of Hope
För tionde året genomfördes under en solig sommarvecka cykelloppet Ride of Hope. I år gick sträckan mellan Umeå och Stockholm, och hittills har de totalt 235 cyklisterna hjälpt till att samla in 1 250 000 kronor till Barncancerfonden.
Cykelloppet Ride of Hope sprider kunskap om Barncancerfondens viktiga arbete samtidigt som man samlar in pengar till forskningen om barncancer. Varje deltagare skänker en summa i samband med anmälan, och många av deltagarna har också startat egna insamlingar under loppets gång. Hittills har fantastiska 1 250 000 kronor samlats in, men insamlingen pågår fram till den sista augusti.
Cyklisterna kunde välja om de ville vara med hela sträckan, bara delta sista helgen eller endast cykla en av de åtta etapperna längs vägen. En av deltagarna som cyklade hela sträckan på 120 mil mellan Umeå och Stockholm är Carolin Jarlehag, 41. I år var andra gången som hon deltog i Ride of Hope, och hon är helnöjd med veckan.
– Jag fyllde 40 år förra året och ville ge mig själv en riktigt fin present. Det blev en anmälan till Ride of Hope, säger Carolin, som är en hängiven cyklist.
Det hon tycker har varit bäst under arrangemanget är den fina gemenskapen i gruppen, att deltagarna har hjälpts åt och peppat varandra under de åtta dagarna av intensiv cykling. Och eftersom loppet inte är en tävling har det också hunnits med både bad och glasspauser längs vägen.
– Vi fick tips om ett jättebra ställe i Hedemora, och då är det klart att man gärna cyklar en mil extra för att få en god glass, säger Carolin.
Hon har redan anmält sig till nästa år, och uppmanar alla som gillar cykling att göra detsamma.
– Det ger så otroligt mycket jämfört med en vanlig tävling. Här finns ett syfte med cyklingen, och att göra något bra samtidigt som man gör något man tycker om är verkligen en jättebonus. Det är ren och skär livsglädje!
En annan som också cyklat hela sträckan är 29-åriga Marcus Streijffert. För honom var det viktigt att känna att han bidrog med så mycket pengar som möjligt till Barncancerfonden, och lösningen blev ett par olika utmaningar. Den tuffaste gjorde han på sista sträckan mellan Uppsala och Stockholm, där han slog vad med en annan deltagare.
– Om jag klarade att cykla på en vanlig damcykel istället för min racercykel, och hålla samma tempo som resten av snabbgruppen, så lovade han att skänka 10 000 kronor till insamlingen. Klart att jag antog den utmaningen!, säger Marcus.
Han medger dock att det var rejält tufft att genomföra etappen på den tunga, åttaväxlade damcykeln med fikakorg.
– Visst fick jag kämpa och visst hade jag lite ont i benen på slutet, men min kamp är ingenting jämfört med den kamp som alla de familjer som drabbas av barncancer går igenom, säger han.
Några som också kämpat hårt under hela veckan med Ride of Hope är alla de duktiga funktionärer som sett till att loppet har fungerat. Totalt deltog 18 funktionärer, bland annat genom att jobba i depån och se till att cyklisterna fick den service de behövde.
– Det är så fantastiskt roligt när cyklisterna kommer in till depån, då känns allt hårt jobb värt det. Alla är så tacksamma och glada, och det märks att de är medvetna både om vårt jobb som funktionärer och också varför de cyklar, säger Therese Karlström, 39, som deltog som funktionär för första gången i år.
Therese jobbar med barn till vardags, och ville bidra till forskningen om barncancer genom att helt ideellt ställa upp som funktionär. Och även fast det var en tuff vecka med tidiga mornar och sena kvällar så kan hon absolut tänka sig att ställa upp nästa år igen.
– Absolut, det är klart att man vill hjälpa till!