Deras promenad gav 21 000 kronor till forskningen om barncancer
För fem år sedan fick Axel Svensson diagnosen medulloblastom. Sedan dess har familjen engagerat sig för att samla in pengar till forskningen om barncancer. Under en solig septemberdag arrangerade familjen Bagis Walk of Hope, ett promenadevent för Barncancerfonden.
Under september pågår Barncancermånaden, en världsomspännande satsning för att öka kunskapen om barncancer och samla in pengar till forskningen. Barncancerfonden initierar många olika evenemang under månaden, bland andra promenadloppet Walk of Hope. Vem som helst kan anmäla sig och arrangera en promenad där hela anmälningsavgiften går till Barncancerfonden.
Den första söndagen i september var det trångt på familjens garageuppfart i Bagarmossen utanför Stockholm, runt 100 personer samlades när de för fjärde gången arrangerade en egen Walk of Hope.
– Det är ett bra upplägg i och med att allt är förberett och att det går att lägga upp evenemanget på webben. Det gör att det är enkelt att delta och enkelt att bidra, säger Helena Svensson.
Årets upplaga blev en rejäl succé med många deltagare, och under promenaden samlade familjen in hela 21 175 kronor till Barncancerfonden.
– Det blev rekord. Jätteroligt! Det var väldigt mycket folk som kom i år, många som vi inte kände sedan tidigare, berättar Helena.
När Helenas son Axel var nio år gammal fick han diagnosen medulloblastom, en hjärntumör som sitter på lillhjärnan, den delen av hjärnan som bland annat styr koordination och balans. Under hela behandlingstiden hade Axel ett mål – att kunna spela fotboll igen.
Så blev det också, och under promenaden var Axels hela fotbollslag med och joggade runt den tre kilometer långa sträckan.
– Jag tror att Axel uppskattar att de var med. De flesta som han umgås med känner ju till hans historia och ställer inte så många frågor längre. Det är skönt för honom att få vara någon annan än ”Axel som hade cancer i trean”.
Helena är tillsammans med Axels storasyster Ellen nominerad till priset Min lokala hjälte, som delas ut av lokaltidningen Mitt i.
– Vi vet inte vem som har nominerat oss så det är lite spännande. Men det var Ellen som ville att vi skulle dra igång en insamling till Barncancerfonden, säger Helena.
Nu är de en av tre finalister och juryn kommer att meddela vinnaren någon gång under september.
– De har skrivit lite om oss redan och det är ju kul. Det kan ju ha bidragit till att det var så många som kom, säger Helena.
Hon tycker inte att det är viktigt om de tar hem priset eller inte, hela familjen känner sig redan som vinnare. Det har nu gått fyra år sedan Axel blev färdigbehandlad, och enligt mamma Helena har mycket av den oro som hon kände tidigare nu börjat släppa. Inte heller Axel tänker så ofta på cancern längre.
– Axel har haft tur i det här hemska lotteriet, han mår bra och vad vi har kunnat se så har han inte drabbats av några allvarliga komplikationer. Det enda vi har märkt av är tillväxten, han är fortfarande kortare än sina jämnåriga kamrater.
Skolan fungerar bra, även om han blir trött ibland och det kan ta lite längre tid för honom att göra färdigt vissa uppgifter. Även fotbollen fungerar bra.
– Det var tufft i början men nu har han kommit dit att han kan utnyttja sina styrkor. Han är bra på det tekniska och kan läsa av spelet. Då kan han hitta andra vägar trots att motspelarna på planen är mycket större. Han har ett enormt driv, han vill inte att det han har varit med om ska hindra honom, berättar mamma Helena.
Familjen har redan bestämt att de ska arrangera en ny promenad nästa år.
– Då är det femårsjubileum, det måste vi ju fira!