Forskning väcker hopp om nya läkemedel mot Wilms tumör
Den 9 mars uppmärksammas olika njursjukdomar under Världsnjurdagen. Wilms tumör är en elakartad njurtumör som nästan uteslutande uppträder under småbarnsåren. Det är också den vanligaste formen av njurtumör hos barn. De flesta barn som drabbas överlever, men ökad genetisk kunskap kan nu bidra till både mer precis diagnos och fler och nya målstyrda läkemedel.
Niklas Pal är överläkare och barnonkolog på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Stockholm och har mångårig erfarenhet av Wilms tumör. Han hoppas nu att ny forskning som kan bidra till ny målstyrd behandling ska kunna förbättra både behandlingen och minska de sena komplikationerna som tuff cancerbehandling kan orsaka.
Hur ser nuläget ut inom behandlingsområdet?
”Vi har genom behandlingsförbättringar ökat överlevnaden och sedan många är överlever nio av tio barn. Det har vi gjort genom att använda de mer traditionella vapnen mot barncancersjukdomar, cytostatika, kirurgi och strålterapi, på ett mer ändamålsenligt sätt. Under de senare åren har vi haft stort fokus på att minska det vi kallar sena komplikationer, skador som uppstår senare i livet orsakade av cancerbehandlingen. Vi har till exempel lärt oss för vilka patienter vi kan ta bort hjärtskadlig cytostatikaterapi (antracykliner) och i vilka fall vi kan sänka stråldoserna för att minska risken för strålinducerad ny cancersjukdom.”
Vad gör ni för att minska de biverkningar som ändå uppstår?
”Vi kan idag bemästra många akuta biverkningar på ett bättre sätt, tack vare ökad kunskap och en utökad arsenal av förebyggande läkemedel. Vi försöker hela tiden anpassa behandlingen efter behovet. En mindre intensiv behandling minskar risken för allvarliga biverkningar.”
Vad tror du behövs för att alla som drabbas av Wilms tumör ska kunna botas i framtiden?
”I likhet med situationen för många andra barncancersjukdomar står vårt hopp till att vi ska kunna få fram nya målstyrda läkemedel, så kallade precisionsmediciner. Projektet GMS Barncancer, som innebär att alla barn i Sverige helgenomsekvenseras, hoppas vi ska kunna bidra med ny kunskap som vi i förlängningen kan omsätta till klinisk nytta för alla våra barncancerpatienter, inklusive de som drabbats av Wilms tumör. Att kunna addera relevant målstyrd behandling till vår behandlingsarsenal vore oerhört betydelsefullt, både avseende förbättrad prognos och avseende färre sena komplikationer.”
Till slut - vad skulle du vilja säga till en förälder vars barn nyss fått diagnosen?
”Vi anpassar alltid vår kommunikation till familjens situation, men jag skulle nog ändå betona att om man har oturen att drabbas av en barncancersjukdom i familjen, så hör Wilms tumör i normalfallet till en av de minst besvärliga diagnoserna att hantera rent medicinskt. Det finns en mycket hög chans till bot och det utan besvärliga sena komplikationer. Vi kan aldrig garantera bot när det gäller en cancersjukdom, även om prognosen är god, men jag kan med säkerhet lova att vi alltid gör vårt bästa för att maximera chansen till bot!”