En god handling som räcker länge
Visste du att dina tillgångar kan hjälpa barncancerforskningen efter att du är borta? Tack vare forskning överlever allt fler barn sin cancer. Men fortfarande är det långt kvar. " Vissa cancerformer går än idag inte att bota. Och det är fortfarande motsvarande två skolklasser varje år som inte överlever sin cancer. Det måste vi ändra på," säger Barncancerfondens Rebecka Winell.
Har du funderat över vad som händer med dina sparpengar, din bil eller din villa efter att du gått bort? Kanske kan dina tillgångar hjälpa cancerdrabbade barn att få ett bra liv.
Barncancerfonden får inga pengar från staten eller någon myndighet. Det är gåvor från privatpersoner och företag som gör att vi kan hjälpa forskningen framåt. När organisationen grundades för fyrtio år sedan överlevde bara vartannat barn efter en cancerdiagnos. I dag är den siffran uppe i 85 procent.
– Forskningen har spelat en avgörande roll. Men vi har långt kvar, säger Rebecka Winell, testamenteshandläggare på Barncancerfonden.
Hon vet att det är jobbiga frågor att ta ställning till. Många upplever att det är dyrt och krångligt att upprätta ett testamente. Men Rebecka vill likna det med att teckna en försäkring.
– Det är aldrig för tidigt för att skriva ett testamente. När du försäkrar ditt hus har du ett skydd ifall det skulle börja brinna. Du vet vad som kommer hända om olyckan är framme och du har skyddat dig på bästa sätt. På samma sätt kan ett testamente skapa ett lugn för dina anhöriga så att de vet vad du vill den dag du går bort. Det är ju förhoppningsvis många, många år från nu. Men man vet aldrig, säger Rebecka Winell.
5 frågor om att testamentera till Barncancerfonden
1. Vad använder Barncancerfonden testamenterade medel till?
– Majoriteten av pengarna som Barncancerfonden får in går till forskning och utbildning, men även råd, stöd och information till drabbade. Barncancerfonden granskas av Svensk Insamlingskontroll som bevakar att vi använder minst 75 procent av intäkterna till verksamhetens ändamål.
Under 2023 delade vi ut 135 miljoner kronor till forskningsprojekt och över 70 miljoner till forskartjänster för att öka kunskapen om barncancer, förbättra dagens behandlingar eller hitta nya. Just nu finansierar Barncancerfonden:
- 204 forskningsprojekt, motsvarande 437 miljoner
- 116 forskningstjänster, motsvarande 330 miljoner
Forskning pågår på 10 universitet och universitetssjukhus.
2. Kostar det något att skriva ett testamente?
– Nej, genom Barncancerfondens samarbete med juristbyrån Lawly är det kostnadsfritt att skriva testamente via onlineverktyget på vår hemsida (Testamente & arv – Skänk till välgörenhet | Barncancerfonden).
3. Måste man anlita en jurist för att skriva ett testamente?
– Nej, det är inget krav. Om du känner dig trygg med att skriva ditt testamente på egen hand är det precis lika giltigt som om en jurist hade skrivit det. Är du osäker på hur du ska formulera dig kan det dock vara klokt att ta hjälp av en jurist. Juristen kan då gå igenom din situation och dina önskemål och anpassa testamentet utifrån det. Det är viktigt att testamentet är tydligt eftersom det ska tillämpas när du inte kan berätta vad du har menat med det skrivna.
4. Vad ska man tänka på när man skriver ett testamente?
– Det finns några formkrav som måste uppfyllas för att ett testamente ska vara giltigt. Det måste vara skriftligt, undertecknat av dig och bevittnat av två personer. De personerna får inte vara nära släkt till dig eller arvtagare i ditt testamente. Vittnena ska vara närvarande när du skriver under och de ska veta att det är ett testamente, men de behöver inte känna till innehållet.
5. Hur mycket måste man testamentera?
– Det finns ingen gräns överhuvudtaget. Du kan testamentera vad som helst. En procent av dina tillgångar, en bil, en fastighet eller 10 000 kronor. Du bestämmer helt själv. Många bäckar små, allt gör skillnad.
Läs mer om hur du enkelt kan skriva in barncancerfonden som en del av ditt testamente: Skriv ditt testamente – låt dina pengar komma till nytta