Hur kan jag stödja den som mist ett barn?
Att möta den som förlorat ett barn kan kännas svårt. Det är en sorg som är inte går att föreställa sig. Suzanne Runesson är psykoterapeut på Barncancerfonden och har mött många föräldrar till barn som dött. Hon vill förmedla hur betydelsefull du som närstående är.
Att finnas där för den som förlorat ett barn är för de allra flesta en självklarhet. Men ibland kan det vara svårt att veta på vilket sätt. Att visa sitt stöd och hjälpa någon kan göras på många olika sätt. Det viktigaste är att du finns där, över tid.
– Det är en sorg som inte går att föreställa sig. Men även om du inte fullt ut kan förstå, så är du betydelsefull. Du som närstående fanns ofta där när barnet levde, finns nära nu och kommer att finnas kvar en lång tid framöver och är därför ett stöd som varken vården eller andra kan ersätta, säger Suzanne Runesson, psykoterapeut på Barncancerfonden.
Du vill väl men har samtidigt dina egna känslor och rädslor att hantera. Det är därför vanligt att även du som närstående kan behöva hjälp och prata med någon för att själv orka hjälpa en vän eller familjemedlem.
Varje sorg är unik
I sorgen kan det vara svårt att orka be om hjälp och därför är det viktigt att du som närstående tar ansvaret och kommer med konkreta erbjudanden om vad du kan hjälpa till med. Våga ställa frågor om hur du kan vara till hjälp och fortsätt att erbjuda din hjälp över tid.
– Tänk på det som ett samarbete. Ställ frågor och hjälps åt att gemensamt hitta ett sätt som du kan vara till hjälp och ge stöd på. Det skulle kunna vara att ni tillsammans skapar en lista med saker du som närstående kan hjälpa till med just nu, berättar Suzanne.
Kort inpå att ett barn har dött kan det viktigt att hjälpa till med praktiska saker i vardagen, som att handla mat, gå ut med hunden eller skjutsa ett syskon till fotbollsträningen. Allt för att underlätta i den nya vardagen. Är man flera närstående kan det också vara bra att gemensamt samordna hjälpen och dela upp ansvaret sinsemellan.
Små gester har stor betydelse
Du som närstående har också en viktig roll i att bara finnas där. En stor del av stödet kan vara att lyssna, vara sällskap och göra saker tillsammans. Det kan handla om att gå en promenad eller göra något som ni vanligtvis brukade göra tillsammans. För många kan det vara ett skönt sätt att ta en paus från sorgen för en stund.
– Bara att du faktiskt hör av dig kan göra stor skillnad, det behöver inte vara så komplicerat. Ofta har små gester stor betydelse, huvudsaken är att du faktiskt gör det du tänkt. Att skicka ett sms med en omtanke eller ringa ett samtal kan betyda väldigt mycket, säger Suzanne.
Den som förlorar ett barn lämnas med en stor känsla av tomhet och det kan hjälpa att fortsatta prata om barnet och minnas tillsammans. Som vän och närstående kan du följa med till graven, tända ljus och uppmärksamma årsdagar för att visa att barnet fortfarande är närvarande i minnet.
– Fortsätt att minnas och prata om barnet, inte bara det första året utan för all tid framåt. Genom att minnas barnet tillsammans du också vara ett stöd framåt i tiden.
– Som närstående kan du också hjälpa din vän eller släktning till att hitta tillbaka till saker som var en del av livet innan barnet dog och skapa en tilltro till framtiden. Att vara en försiktig drivkraft framåt i vardagen, vid sidan om sorgen, avslutar Suzanne.
Suzannes råd till dig som närstående
- Handla eller laga mat.
Familjen behöver äta men kan ha svårt för att ta sig till affären och svårt för att hitta ork till att laga mat. Du kan exempelvis komma med färdiga maträtter och be om en inköpslista när du själv ska åka och handla. - Ta hand om syskonen.
Finns det barn i familjen är det ofta till stor hjälp att de får hjälp med skjuts till träning, följa med på bio, leka hos en kompis och annat som gör vardagen mer vanlig. - Kom med konkreta erbjudanden.
Det kan vara svårt för den som är i behov av hjälp att formulera sig eller ens orka be om hjälp. Du behöver i stället vara tydlig och konkret med förslag på vad du kan hjälpa till med. - Fortsätt fråga.
Det finns många praktiska saker man kan stötta med och det viktiga är att du finns där och vågar fråga. Får du ett ”nej tack” så har du inte gjort fel. - Orka lyssna.
En viktig uppgift är att finnas där som en vän och lyssna, gå på promenader och kanske besöka graven tillsammans. - Minns barnet tillsammans.
Att andra berättar minnen och nämner barnets namn gör att barnet fortfarande ”finns” och är betydelsefull. Kom ihåg barnets födelsedag. - Finns i livet.
Våga vara livsbejakande tillsammans och ta med familjen på lagom stora utmaningar i livet.
För dig som mist ett barn, oavsett dödsorsak, finns bland annat Barncancerfondens Samtal om sorg och saknad, som du kan läsa mer om här: Samtal om sorg och saknad | Barncancerfonden