Lekman för livet
Laila Lyckeskär är lekman i en av Barncancerfondens forskningsnämnder, där hon ger sina synpunkter på vilka som ska få forskningspengar. – Det är synd att inte fler vill vara med i arbetet för nya barncancerbehandlingar. Även om det inte hjälper min dotter, så hjälper det barn i framtiden, säger hon.
I dag är Laila Lyckeskärs dotter Jessica 25 år gammal. Men när hon var 3,5 år hände det som inte får hända. Jessica fick diagnosen tjocktarmscancer. När hon gick på gymnasiet visade det sig att den ärftliga cancern hade bildat en mycket stor tumör i magen. Jessica fick cytostatika.
– De ringde och sa det när jag var på jobbet. En kollega som själv har barn med cancer förstod att något hänt och sa till mig att ta kontakt med Barncancerfonden, säger Laila Lyckeskär.
Tumören krympte undan, i dag jobbar Jessica och håller just nu på med att ta lastbilskort.
Ville bidra efter dotterns cancer
Laila Lyckeskär bestämde sig för tre år sedan att hon ville bidra till Barncancerfondens arbete. Att bli lekman i en forskningsnämnd kändes spännande. Två gånger om året sätter hon sig ner och läser vetenskapliga ansökningar. Laila arbetar som sjuksköterska och är van vid att läsa forskningsartiklar.
– Så jag skickade in mitt CV. De första två åren var hundåren…. Nu har jag hittat en struktur för att läsa och dokumentera, och ibland ringer jag någon i gruppen när jag kör fast. Det var 188 ansökningar i höstas, och av dessa läser jag cirka 45 noggrant, resten kollar jag bara igenom, säger hon.
Lekmän med erfarenhet av cancer
Barncancerfonden har fem forskningsnämnder. Tre för biomedicin, en för vårdforskning och psykosocial forskning, samt en för medicinsk teknik. Deltagarna i forskningsnämnderna läser igenom ansökningarna om anslag och forskningstjänster och avgör vilka forskare som ska få pengar, och hur mycket.
I var och en av de fem grupperna finns lekmän som har egen erfarenhet av barncancer. Deras jobb är att ge de drabbades perspektiv, så att forskningen som Barncancerfonden finansierar verkligen är relevant för de cancersjuka barnen och deras familjer.