Många familjer får svårt med ekonomin under behandlingstiden

När ett barn drabbas av cancer påverkas familjen på flera olika sätt. För många föräldrar innebär behandlingstiden långa perioder av VAB, nedgång i arbetstid eller sjukskrivning – vilket gör det svårt att få ihop ekonomin. Men det finns hjälp att få.

Varje år insjuknar ungefär 350 barn i cancer i Sverige. Behandlingstiden varierar, men för många familjer väntar en lång period, ibland flera år, med tillfällen då barnet är inlagt på sjukhus eller får behandling på annan ort. En barncancerbehandling kan också innebära längre perioder då barnet inte kan gå i skola.

För många föräldrar är det därför svårt att få ihop vardagen under behandlingstiden, inte minst ekonomin. Samtidigt kan det vara svårt att få tid och energi att hantera praktiska saker när fokus ligger på det sjuka barnet.

Kuratorer kan hjälpa till

Men det finns hjälp att få. På de sex barncancercenter som finns runt om i Sverige finns kuratorer som kan stötta föräldrar med tips eller praktisk hjälp som att kontakta försäkringsbolag, strukturera upp ekonomin eller fylla i olika ansökningar till Försäkringskassan.

– Hamnar du i en kris kommer ekonomin att påverkas under en längre tid, oavsett om du är höginkomsttagare eller lever på försörjningsstöd. Då kan det vara verkningsfullt att prata med en kurator, säger kuratorn Ann-Louise Jonasson, som arbetar på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Många olika bidrag att söka

Ofta täcker ersättningen från Försäkringskassan upp en större del av den vanliga inkomsten genom VAB. Men för de föräldrar som inte har något jobb, exempelvis om man är mellan studier och jobb, så finns det andra möjligheter.

Ann-Louise berättar om en drabbad familj där pappan precis avslutat sina studier och därför varken hade rätt till a-kassa eller VAB. Då hjälpte hon familjen att ansöka till Försäkringskassan om så kallat omvårdnadsbidrag i stället. Det är ett bidrag som kan ges till vårdnadshavare som inte har rätt till VAB och där barnet, pga till exempel livshotande sjukdom, kräver mer omvårdnad än vad som är normalt för barn i den åldern.

– Det här var en familj som var mycket oroliga för sin ekonomi, men tack vare detta blev det möjligt för familjen att klara sig genom behandlingsperioden.

Barnförsäkring viktig

Om barnet har en barnförsäkring kan man ansöka om ekonomisk kompensation för inkomstförlust, ersättning för sjukdom, ersättning för dagar då barnet är inlagt på sjukhus för behandling och så vidare.

– För vissa familjer har detta inneburit att de nästan kommit upp till sin vanliga inkomst igen, säger Ann-Louise.

De bidrag som finns att söka från ideella organisationer är oftast riktade till barnet och handlar om ekonomiska bidrag till aktiviteter, kläder, sysselsättningsmaterial eller liknande som förgyller livssituationen. Barncancerfondens stöd riktar sig dock till hela familjen. Ann-Louise lyfter bland annat fram anhörigvistelser på Almers hus i Varberg och Ågrenska i Göteborg.

– Barncancerfonden är helt fantastiska och har många olika stödfunktioner för drabbade familjer. De föräldrar jag har mött som varit på föräldraveckor på Ågrenska och Almers hus med andra familjer har varit mycket nöjda. Vi kuratorer kan ge ett professionellt stöd men att bli omhändertagen i en lugn miljö och samtidigt träffa andra som verkligen förstår vad man själv går igenom är en helt annan sak.

Viktigt att agera snabbt

För de som har låg inkomst, knappa besparingar och ett svagt socialt nätverk kan det finnas större risk att man hamnar i mer akut ekonomisk knipa, till exempel om Försäkringskassan är sen med utbetalningar. Då gäller det att ta tag i situationen snabbt.

– Prata med din hyresvärd eller med banken så att de är insatta i din situation. Många gånger kan de ge uppskov på hyra eller räntebetalningar så att du slipper få problem med boendet.

Trots att den ekonomiska situationen blir tuff under sjukdomstiden, för somliga mer än för andra, så är Ann-Louise hoppfull och imponerad av de föräldrar hon möter.

– Människan är fantastisk på många sätt och klarar stora påfrestningar, vilket vi ser på barncancercentrum. De allra flesta hittar en väg framåt trots sina svårigheter, och vi finns här och stöttar och hjälper de familjer som behöver.

 

Stöd som Barncancerfonden erbjuder

  • Rättshjälpen

    Gratis juridisk hjälp för kontakt med försäkringsbolag och Försäkringskassan. Det kan handla om hjälp med sjukpenningsgrundande inkomst (SGI), aktivitetsersättning, ansökan om ersättning, barnförsäkring, omprövning eller överklaga Försäkringskassans beslut osv. 

    Läs mer om Rättshjälpen

     

  • Ågrenska och Almers hus

    Kostnadsfria läger och vistelser för drabbade familjer där man får träffa andra i samma situation.

    Läs mer om vistelser och rekreation

  • Barncancerfondens lokala föreningars stöd

    De lokala föreningarna erbjuder allt från gratis måltider på sjukhus, kostnadsfria boenden i anknytning till sjukhus, ekonomiskt stöd för vistelser på olika anläggningar, möjlighet att hyra subventionerade skidstugor och sommarstugor, kulturbidrag med mera. 

    Läs mer om våra lokala föreningar

  • Stöd till syskon

    Varje år arrangeras ett ungdomsstorläger för barn mellan 13 och 18 år vars syskon drabbats av cancer. Dessutom finns det vid varje barncancercentrum syskonstödjare, en slags resursperson, vars uppgift är att stötta syskon till barn som blivit sjuka.

    Läs mer om  syskonstöd

  • Stöd för vuxna överlevare

    Maxa livet är ett stödprogram med olika kurser, läger och träffar som är gratis eller subventionerade. Det finns även aktiviteter inriktade på jobb och ekonomi.

    Läs mer om Maxa livet