Mikaels 3D-modell förbereder barn inför strålbehandling

Mikael Odström är sjuksköterska och arbetar på strålbehandligsenheten på Umeå Universitetssjukhus. Där möter han barn som ska genomgå en strålbehandling. Att strålas kan upplevas både otäckt och abstrakt för ett barn och därför föddes idéen om den 3D-printade modellen.

På sin fritid har Mikael med hjälp av en 3D-skrivare skapat en modell av en strålningsmaskin som ska förbereda barnen och göra det lättare att förstå hur den verkliga maskinen ser ut och hur behandlingen går till.

— Jag tycker om att skapa saker och har designat några grejer med hjälp av en 3D-skrivare tidigare. Sedan har jag alltid tänkt att det skulle vara bra att ha en modell att visa för barnen som ska strålas som gör det lättare att förstå var man ska ligga, vad som kommer hända och var strålningen kommer ifrån, berättar Mikael.

Mikael har byggt modellen helt från grunden. Från en första skiss, vidare till design i ett modelleringsprogram för att sedan med hjälp av en 3D-skrivare skapa modellens olika delar. Han har fått testa sig fram längs vägen för att få till konstruktionen som består av totalt femton olika delar.

— Jag är ju sjuksköterska och ingen ingenjör så det har varit en lite klurig process att få till allt, man har fått prova sig fram hela tiden. Det varit en hel del ”trial and error”, berättar Mikael och skrattar.

Nu har modellen börjat användas på avdelningen Barn 3 i Umeå. I samtal med de barn som ska strålbehandlas kan man nu tydligare förklara för barnen hur behandlingen kommer gå till.

— Jag har tänkt att modellen skulle kunna vara ett bra sätt för exempelvis en konsultsjuksköterska att under lugna förhållanden kunna visa och göra det lättare för barnet att föreställa sig vad det ska göra, berättar Mikael.

Mikael är glad över att modellen kommer till användning och reaktionerna har varit uteslutande positiva.

— Både mina kollegor och chefer har varit uppmuntrande. Det har varit många hejarop och positiv feedback. Och det är kul att så många har uppmärksammat modellen, berättar Mikael.

 
För Mikael är det viktigt att skapa en så bra upplevelse som möjligt för de barn som behandlas för svåra sjukdomar. Hans helhjärtade engagemang för barnen är tydligt och hans kreativitet sträcker sig dessutom utanför 3D-skrivare. För att locka fram leenden hos barnen han möter ritar han enhörningar, anordnar skattjakter med tillhörande skattkartor och klär ibland ut sig till en stor dinosaurie och besöker barnen på avdelningen.

— Jag vill försöka få in lite fina ögonblick i vad som annars är en svår och tumultartad tid för barnen och deras familjer. Och försöka skapa fina minnen mitt i allt det som är jobbigt, avslutar Mikael.