Möt samtalsvärdarna Marie och Petra
För dig som är förälder till ett barn som har dött i cancer finns våra samtalsgrupper för föräldrar som mist. Möt Marie Pervik, legitimerad psykoterapeut och Petra Ambjörnsson, samtalsvärd, som leder samtalen.
Digitala gruppsamtal för dig som mist
Hej Marie och Petra!
Vad kan jag som deltar i en samtalsgrupp förvänta mig?
I gruppsamtalen möter du andra föräldrar som är i samma situation. Vi är alla unika och har vår egen sorg, men du kan känna igen dig själv väldigt mycket i andra. Det är en enorm styrka att få höra andra säga det du själv känner. Att ha en plats där du kan prata och bli lyssnad på är läkande.
Det är också väldigt olika vilka du har i din närhet som kan stötta dig när du förlorat ditt barn. Det är inte självklart att ha personer omkring sig som kan möta en i sorgen och förstå den. I den här gemenskapen genom samtalsgrupperna kan du tala helt utan filter vilket kan vara ett väldigt fint stöd. Du behöver inte tänka på mottagaren eller censurera dina känslor för någon annans skull. I grupperna får alla känna det dom känner och vara där dom är. Det är styrkan. Att vi står ut tillsammans.
Kan ni berätta lite om er själva och era erfarenheter av att möta människor i sorg?
Marie: Jag är socionom och legitimerad psykoterapeut och har jobbat på sjukhuskyrkan i Kungälv i 17 år. Jag arbetar på en psykoterapimottagning på kvällstid och har alltid jobbat med saker som kan vara svåra i livet, som sjukdom och död.
Petra: Jag arbetar på Barncancerfonden, där en del av min tjänst innebär att vara projektledare för det digitala gruppsamtalsstödet. Jag är även, tillsammans med Marie, samtalsvärd för familjer som mist sitt barn, där mitt engagemang grundar sig i en egen förlust av ett barn med cancer.
Och hur använder ni era erfarenheter för att bidra i samtalsgruppen?
Marie: Jag har mina 17 år av arbete där jag mött människor i kris och sorg. Det handlar väldigt mycket om att lyssna och att vara närvarande, för att förstå var just den enskilda personen befinner sig och vad den behöver. Sorg är så unikt, det finns inga generella regler. Varje människa är specifik och unik. Det är den stora utmaningen men också det som gör det så fint.
Petra: Jag vet hur viktigt det är att få dela sina tankar med andra, för att kunna bearbeta sorgen och saknaden. Jag bidrar med en tilltro till framtiden. Genom att mötas så kan man förstå att sorgen inte alltid kommer vara ett öppet sår, utan du lär sig bära den och bli stärkt av den. Vi finns med i samtalen och lyssnar och bekräftar, men ger också en bild av hur den nya verkligheten kan bli. Den kommer inte alltid göra lika ont, det kommer bli bättre. Samtidigt bekräftar vi att barnen alltid kommer finnas kvar i själ och hjärta. Vi finns där över tid och möter din verklighet precis som den är. Sorg tar tid och går upp och ner.