Nu får barnen se hur clownerna bor
Så här i coronatider kan clownerna inte besöka sjukhusen som vanligt. Då får barnen i stället hälsa på hemma hos dem genom videosamtal. Clownkliniken fortsätter att roa trots pandemin.
I ett hörn på Clownkliniken på Konstepidemin i Göteborg står en gul soffa och ett stort piano upplysta av strålkastare. Det är här Kristin Rode och hennes kollegor tar emot barnen som ringer till clownerna.
Att inte möta barnen i samma fysiska rum innebär en utmaning, berättar hon.
− Det är väldigt annorlunda. Det är svårare att läsa av barnet och rummet. Vi kan inte heller involvera alla som är där som vi brukar. I vanliga fall är clownbesöket något barnen delar med personalen och familjen men nu är det ofta bara barnet som ser oss på skärmen, säger hon.
En annan utmaning med att vara clown på videolänk är att hålla sig i bild.
− Man måste hålla koll på skärmen när man går runt, så att man fortfarande syns, säger hon.
Clownkliniken besöker fortfarande Drottning Silvias sjukhus i Göteborg men inte de andra sjukhusen i regionen, främst på grund av reserestriktionerna. Barn som vill prata med clownerna nu under coronapandemin bokar en tid genom Barncancerfonden Västra. En eller två dagar i veckan finns clownerna också på standby i sin hörna, tillgängliga för barn i Västra Götalandsregionen som är inlagda på sjukhus. Mellan klockan 10 och 15 kan barnen då, med hjälp av en vuxen, när som helst ringa hem till clownerna och se vad de har för sig.
Precis som i vanliga fall är mötet mellan barnen och clownerna improviserat. Det kan hända lite vad som helst. Vissa barn vill att clownen ska hitta på något roligt, kanske sjunga en tokig sång eller göra en fälla av tejp. Andra barn vill själva berätta eller visa upp någonting.
Att möta barnen digitalt är något annat än att möta dem i samma rum, förklarar Kristin Rode. Hon ser både utmaningar och möjligheter. I och med att clownerna inte är i sjukhusmiljö går det till exempel att använda mer rekvisita. Det går också att variera miljön som clownerna befinner sig i.
− Vi skulle kunna vara utomhus! Det har vi inte testat än. Det här upplägget är verkligen utvecklingsbart, säger Kristin Rode.
Responsen från familjerna har varit positiv.
− Att möta barnen genom videosamtal fungerar förvånansvärt bra, säger hon.
I vanliga fall träffar clownerna bara barn som är inlagda på sjukhus. Nu kan de även roa barn som är hemma. Genom videosamtalen går det också att möta barn som ligger isolerade.
− Vi har tänkt länge att vi skulle vilja utveckla det här arbetet och nu blev vi tvungna. Vi kommer absolut att fortsätta med detta, säger Kristin Rode.