Ny forskningsfinansieringsstrategi från 2022
Barncancerfondens vision är att alla som drabbas av barncancer ska överleva och kunna leva ett långt och gott liv. Det når vi genom kompetensutveckling, utbildningar, olika typer av stöd och samarbeten, och inte minst, stöd till den bästa forskningen inom barncancerområdet.
Vår forskningsfinansieringsstrategi som träder i kraft 2022 har tagits fram i samarbete med ledande forskare och kliniker och innehåller fleråriga satsningar centrala för att fler cancerdrabbade barn ska överleva och det med så få komplikationer som möjligt. Strategin ska också bidra till bästa möjliga omvårdnad och omhändertagande efter genomgången cancersjukdom.
Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige och har sedan starten delat ut över tre miljarder kronor till forskning. Den nya forskningsfinansieringsstrategin innehåller, utöver dagens forskningsfinansiering, nya satsningar på 300 Mkr för utpekade områden. Några av satsningarna som ska stärka barncancerområdet inom de kommande åren är en kraftsamling kring toxicitet och sena komplikationer, en ökad satsning på vårdforskning, en förstärkning av anslag till forskningsinfrastrukturerna samt mer strategiska och långsiktiga avtal med landets sex barncancercentra.
Britt-Marie Frost, forskningschef för Barncancerfonden lyfter också fram internationella samarbeten för att nå visionen och genomföra den nya strategin.
- Vår ambition är att Barncancerfonden ska bidra till världsledande forskning och långsiktig hjälp för barncancerdrabbade världen över, inte bara i Sverige. Och för att nå dit måste vi samarbeta nationellt och internationellt och finansiera den bästa och vassaste forskningen.
Fyra satsningar som gör skillnad
Idag överlever 85 procent sin barncancer men 7 av 10 av dessa barncanceröverlevare drabbas av komplikationer av lika svårighetsgrad. Den nya satsningen på toxicitet och sena komplikationer drivs av en särskild arbetsgrupp och målet är att stärka barncancerrelevant forskning av hög kvalitet inom området akut toxicitet och sena komplikationer samt att bidra till ett förbättrat omhändertagande av överlevare som lever med sena komplikationer.
Satsningen på vårdforskning innehåller bland annat utbildning av vårdpersonal och etableringen av ett nytt nätverk för att stärka nationell samverkan inom omvårdnadsprofessionen och stimulera samarbete mellan forskning och kliniskt arbete.
Behovet av moderna, nationella, tillgängliga och kvalitetssäkrade forskningsinfrastrukturer ökar hela tiden, och utvecklingen inom området går snabbt. I den nya forskningsfinansieringsstrategin finns en långsiktig plan för hur stödet till infrastrukturerna ska utvecklas. Barncancerfonden finansierar redan idag infrastrukturer som Barncancerregistret, två biobanker och kliniska prövningsenheter i Göteborg och Stockholm (ITCC centrum). Barncancerfonden stöttar också införande av molekylärgenetiska analyser i klinisk rutindiagnostik för barn med cancer genom ett femårigt stöd till projektet GMS barncancer.
Under arbetet med forskningsfinansieringsstrategin så har också flera organisationsförändringar genomförts för att förenkla och förbättra samarbetet mellan Barncancerfonden och Sveriges sex Barncancercentra. Barncancerfonden har också tagit fram en plan för att utveckla och förbättra fondens hantering av ansökningar om forskningsmedel samt beslutat att etablera en ny internationell funktion som genom internationell samverkan stimulerar utvecklingen av nya effektiva och säkra läkemedel för cancerdrabbade barn.