”Ride of Hope ger minnen för livet”
Sveriges viktigaste cykellopp Ride of Hope börjar i år den 28 juli. Med start i Lund cyklar deltagarna 114 mil från Lund till Stockholm under åtta dagsetapper. Cykelledaren Helena Kihlberg är en av dem – och gör sitt sjunde lopp i år. – Att få vara med på det här arrangemanget har gjort mig till en bättre människa.
Ride of Hope samlar varje år personer från hela Sverige i kampen mot barncancer. Vissa cyklar hela sträckan, som vartannat år går i norra Sverige och vartannat i södra, medan andra dyker upp längs vägen och följer med på en eller två etapper längs vägen.
Helena Kihlberg är en av dem som ska vara med – i år för sjunde gången i rad. För några år sedan stod hon i väntan på att springa ett maraton när beskedet nådde henne – hennes brorson hade gått bort.
– Jag stod vid starten när jag fick dödsbudet och visste inte vad jag skulle göra. Men en tjej bredvid mig sa att ”det är klart att du ska springa, det hade han velat”. Där och då blev det så extremt tydligt för mig att det inte får hända ett barn någonting, det var allt jag tänkte på medan jag sprang, säger Helena.
Händelsen ledde till att hon hittade Ride of Hope. Det åtta dagar långa loppet arrangeras av Barncancerfonden och deltagarna bidrar till den viktiga forskningen genom sin anmälningsavgift.
– Att få vara med på det här arrangemanget har gjort mig till en bättre människa. Jag har blivit någon som tänker efter mycket, mycket mer än vad jag har gjort förut. Det beror inte enbart på att man cyklar för Barncancerfonden utan också på den speciella gemenskap som uppstår när man stöts och blöts med varandra under så lång tid, säger Helena.
Som cykelledare ansvarar hon för att se till att cyklisterna hittar och att se till att färden går säkert under de åtta dagsetapperna genom Sverige.
– Sedan lär jag också deltagarna att cykla i klunga, för många som kommer till start har aldrig gjort det förut – så jag har lärt väldigt många hundra människor det nu.
Enligt Helena är det inte mycket att oroa sig för om man ska vara med.
– Det här med cyklingen och hur man ska äta – det tar vi efterhand på plats. Det är vår uppgift som ledare att ta hand om alla.
Istället ska man som deltagare verkligen passa på att njuta och dokumentera det man är med om, menar Helena.
– Jag tycker man ska passa på att skriva en dagbok på kvällen när etappen är över – för det är en väldigt stor grej både fysiskt och mentalt. Det blir minnen för livet, man kommer inte ifrån det.
Fram till och med den 19 juli är det möjligt att anmäla sig som deltagare till någon av dagsetapperna som är mellan 10 och 17 mil långa. Anmälningssumman för en etapp är 495 kronor, pengar som går direkt till Barncancerfondens arbete.
– Har man haft minsta tanke på att vara med ska man anmäla sig. Även om man bara åker en etapp – eller kanske inte ens en hel etapp – så ska man inte tveka. Man blir omhändertagen på olika vis utav både ledare och andra deltagare och smälter direkt in i gänget.