Så många solrosor, så mycket hopp
Över 4,3 miljoner kronor har samlats in genom insamlingsinitiativet ”Solrosor i kampen mot barncancer”! Nu hoppas vi att ännu fler gårdar vill vara med och skörda nya framgångar under 2024. Läs mer om hur det hela började 2021.
Det nya Solroskonceptet är ett initiativ som vuxit fram efter att ett antal gårdar runt om i Sverige bokstavligen sått ett frö av hopp när de bjudit in allmänheten till självplock av sina blommor och skänkt intäkterna till kampen mot barncancer. Katarina Gustafsson, partneransvarig på Barncancerfonden och den som ligger bakom den nya insamlingssuccén, insåg tidigt att det skulle kunna finnas potential i aktiviteten.
”Då jag de senaste åren sett en handfull gårdar samla in en hel del pengar till Barncancerfonden genom att odla solrosor för självplock förstod jag att det på sikt kunde bli något riktigt stort om jag fick fler gårdar att göra detsamma”, berättar Katarina.
Genom att kontakta olika intresseorganisationer inom jord- och lantbruk, samt genom att dra i sina privata kontakter, har Katarina försökt nå ut brett till gårdar med information om hur de ska kunna vara med på insamlingsaktiviteten.
”Vi har bland annat tagit fram underlag till skyltar för respektive gård som är med och börjat konceptualisera initiativet, allt under namnet ”Solrosor i kampen mot barncancer”. Totalt sett har ett 30-tal gårdar varit med under 2021 och gjort ett stort avtryck i kampen mot barncancer.”
”Överallt i sociala medier har det varit bilder på solrosor, våra solrosor.”
Några som anammat självplockskonceptet är Krister och Therese Andersson i nordöstra Skåne som startade sin insamling den 5 augusti i år.
”Det var ett självklart val att vi skulle samla in pengar till just Barncancerfonden. Vi hade själva skänkt till insamlingen hejawilma som har anknytning till vår by Edenryd”, berättar Therese. ”Krister satte 20 000 kronor som mål och jag tänkte att vi skulle vara glada om vi fick in 5 000. De första fem dagarna samlade vi in 5 000 kronor och efter knappt 2 veckor var vi uppe i 20 000! Sen fortsatte det bara att stiga.”
Till slut fick Therese och Krister ihop hela 108 850 kronor och folk har bokstavligen kommit från alla håll och kanter under veckorna de haft insamlingen igång.
”Radion och tidningen var här och rapporterade om vår insamling”, berättar Therese. ”Edenryds fotbollsklubb uppmuntrade åskådarna att plocka och skänka pengar. Många på cykelsemester stannade och plockade. Familjer fotograferade barnen i solroshavet. Ett tyskt par på genomresa tog med sig bilen full av solrosor hem till Tyskland. När Sölvesborgs trädgårdsförening fick nys om vår insamling bidrog de med 5 000 kronor och under den helg det var ”trädgårdsdagarna” skänktes över 30 000 kr.”
Responsen har minst sagt varit överväldigande för Therese och Krister, som efter ett år av pandemi välkomnar lite extra den sociala biten som initiativet medfört.
”Samtalen vi haft med alla underbara människor som kommit och varit delaktiga i denna fantastiska summa har varit många. Det har varit skratt, men även tårar. Ett kärt besök var från handikappomsorgen i Sölvesborg som hade med sig en fikakorg och satt mitt bland solrosorna och tog en kopp kaffe.”
Var det hela tog fart
På Gotland har systrarna Erika och Karin Andersson på familjeföretaget Ryftes Grönsaker AB sålt solrosor till förmån för Barncancerfonden sedan 2018. De fick idén via Instagram där de hade sett att en kvinna sålt solrosor till förmån för Cancerfonden.
”Då tänkte vi att vi kan göra något liknande här. Därefter kontaktade vi er på Barncancerfonden, fick ett swishnummer, avsatte en bit åkermark, blev sponsrade med solrosfrön och på den vägen är det - nu fjärde säsongen!”, berättar Erika som är försäljnings- och rekryteringsansvarig på Ryftes
De första två åren samlade de in ungefär 35 000 kronor per år, men under 2020 fullkomligt exploderade försäljningen då deras självplock inbringade drygt 81 000 kronor. Via sitt Instagramkonto @ryftes, med drygt 3 000 följare, marknadsför de sin solrosodling och de uppmanar även folk att tipsa och dela i sina egna sociala kanaler. Att just deras initiativ ligger till grund för att så många fler gårdar har följt efter ser de som väldigt positivt.
”Det känns fantastiskt roligt att vår lilla odling ute på vischan på Gotland har varit början på något som nu inbringar över en miljon”, säger Erika. ”Jättekul att ni på Barncancerfonden fått med så många fler på detta, här konkurrerar vi ju inte med varandra utan varje krona går till en god sak. Känslan att vara med och bidra slår det mesta. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.”
I år landar Ryftes självplock av solrosor på imponerande 63 205 kronor och till det har Länsförsäkringar Gotland valt att skjuta till ytterligare 9 300 kronor, en fin gest som de nu gör för andra året i rad. Som tidigare år har Ryftes även denna säsong lyckats få sponsrat utsäde av SW Horto, som stöttat initiativet med sin solrosmix.
”De har en otroligt fin blandning. Solrosorna skiftar i både storlek och färg, från ljust gula till mörkt röda, och blommar från starten i juli och under hela september månad”, berättar Erika.
Bra för den biologiska mångfalden
De positiva aspekterna med att odla solrosor är många. Blomsterängar är viktiga för att skapa en levande miljö för bin och andra insekter, inte minst för pollineringen. Genom att bjuda in allmänheten till självplock av solrosor och andra blommor och samtidigt skänka intäkterna till kampen mot barncancer blir dessa blomsterängar än viktigare.
”Det finns massor med humlor och bin som surrar i fältet, som blommar vackert gult under flera månader och sprider glädje. Och de solrosor och frön som blir kvar blir ett buffébord för fåglarna till hösten och vintern”, säger Erika.
Tipsen för att sprida hopp
Trettio mil norrut från Ryftes, i Norrtälje kommun, ligger Berga Gård, hemvist för årets högsta resultat med närmare 154 000 insamlade solroskronor. Gården drivs av Henrik Schmiterlöv, som blev inspirerad av en lantbrukare utanför Nyköping som året innan hade odlat solrosor och skänkt pengarna till Barncancerfonden.
”Det känns väldigt roligt och bra att kunna bidra på detta sätt”, berättar Henrik. ”Det hade utvintrat lite höstvete i ett hörn mot en vägkorsning och första tanken var att så in vårvete. Men efter några dagar kom jag att tänka på lantbrukaren i Nyköping och undersökte då möjligheten för att så solrosfrön, samt ringde Barncancerfonden. Där fick jag kontakt med Katarina, som berättade att de precis höll på att ta fram en kampanj. Det är fantastiskt vilken utväxling arbetet med sådd och utsäde har genererat. Jag har redan börjat göra planer inför nästa års odling med målet att slå årets rekord.”
Solrosor är enkla att odla och kostnaden är inte alltför betungande enligt Henrik, som gärna bjuder på tips för att lyckas med sina solrosor och självplock.
”Odlingen behöver inte vara särskilt stor. Vår är på 0,2 hektar och vi har ändå ungefär 60 procent oplockade solrosor kvar. Tänk bara på att odlingen bör ligga intill en trafikerad väg så att den syns och att det går att stanna och parkera på ett lätt och säkert sätt. Skyltningen ska vara tydlig, synas väl och inte utgöra någon trafikfara”, menar Henrik. ”Har man rätt förutsättningar tycker jag man ska prova, för det bidrar med mycket positivt. Solrosor sprider mycket glädje och hopp!”
Succé som förhoppningsvis skapar många ringar på vattnet
I och med årets konceptualisering var Barncancerfondens målsättning med Solrosor i kampen mot barncancer att få in ungefär 500 000 kronor, men när Katarina nu summerar säsongen landar totalsumman på fantastiska 1,1 miljoner.
”Vi är superglada över alla lantbruk som varit med och oerhört tacksamma för de bidrag som kommit in från allmänheten som plockat solrosorna. Vår dröm är att alla barn i framtiden ska kunna överleva sin cancer och få leva ett gott och långt liv. Därför hoppas vi att ännu fler vill vara med nästa år. Varje solroskrona är livsviktig, så vi sätter väl ett mål på det dubbla”, säger en hoppfull Katarina Gustafsson på Barncancerfonden.
Vill du också vara med i Solrosor i kampen mot barncancer?
Hör gärna av dig till Katarina via mejl katarina.gustafsson@barncancerfonden.se eller ring 072-560 62 95.