Solrosinitiativet som bara växer och växer

Med god marginal slog 2023-års solroskampanj det tidigare insamlingsrekordet på 1,3 miljoner. Antalet gårdar som deltog var också fler än någonsin, och tack vare dem och alla fantastiska människor som kom och plockade kunde vi samla in hela 1,9 miljoner kronor till kampen mot barncancer! Inför årets kampanj har vi fått träffa två gårdar som delar med sig av sina självplocktips, samtidigt avslöjar Katarina Gustafsson på Barncancerfonden vad det inofficiella målet är för 2024...

Årets Solrosor i kampen mot barncancer är den fjärde i ordningen, där gårdar runt om i landet odlat blommor för självplock till förmån för Barncancerfondens viktiga ändamål. Det hela började 2018 när Ryftes Grönsaker AB på Gotland hörde av sig till Katarina Gustafsson på Barncancerfonden. De ville odla solrosor för självplock och behövde ett swishnummer.

”Jag tyckte idén lät strålande eftersom den, förutom att samla in pengar till Barncancerfonden, även bidrog positivt till miljön genom ökad möjlighet för pollinering”, minns Katarina. ”Vid den tidpunkten upptäckte jag att fler lantbrukare var lite inne på samma spår, så då väcktes tanken om att det kanske fanns ännu fler gårdar i Sverige som kunde tänka sig göra samma sak.”

Från en handfull gårdar till ett rekordresultat

Katarina kontaktade olika intresseorganisationer inom jord- och lantbruk, även lantbrukspress, för att sprida ordet och försöka få fler gårdar att delta. Responsen lät inte vänta på sig och under våren 2021 kunde insamlingskonceptet "Solrosor i kampen mot barncancer" se dagens ljus för första gången. En webbsida skapades på barncancerfonden.se där gårdar enkelt kunde skapa sina egna insamlingar, följa i realtid hur de gick, och där de också fick möjlighet till egna skyltar med en QR-kod som kopplades till respektive insamling. 

Från en handfull gårdar initialt blev det till slut ett trettiotal som var med och samlade in sammanlagt 1,1 miljon kronor under 2021. Under 2022 tillkom ytterligare en rad gårdar och då landade insamlingen på drygt 1,3 miljoner. Och 2023 blev det som sagt ett rekordår.  

”Det gick helt fantastiskt”, berättar Katarina. ”Många nya gårdar var med och totalt blev det ett 80-tal gårdar från Lappland i norr till Skåne i söder, som tillsammans samlade in 1,9 miljoner kronor! Det är nytt rekord, med hela 600 000 kronor mer i insamling jämfört med förra året. De här pengarna möjliggör för Barncancerfonden att kunna skynda på forskningen så att fler barn kan överleva sin cancer, och det utan medicinska eller sociala men för livet.”  

Ett enkelt val att stödja barn med cancer 

En av gårdarna som under 2023 var med för första gången var Melby gård i Östergötland, som till slut lyckades samla in mest pengar av alla med sina drygt 108 000 kronor.

”Det känns helt overkligt att solrosfältet i lilla Mogata i Söderköping kunde generera den otroliga summan pengar! Det hade vi aldrig kunnat föreställa oss. När vi startade insamlingen på Barncancerfondens webbplats skrev vi 5 000 kronor som mål, så vi är naturligtvis jätteglada”, berättar Catrine Haraldsson. Hon driver gården tillsammans med sin sambo Jimmy Davidsson, som har skött själva sådden.  

”Barn och cancer är en så hjärtskärande kombination och kan helt oväntat och orättvist drabba oss alla, när som helst”, säger Catrine. ”Barnen är det viktigaste vi har, de är vår framtid, så att låta pengarna gå till Barncancerfonden var ett enkelt val.”

Det var inte helt givet att Catrine och Melby gård skulle samla in så mycket på självplock med tanke på den torra våren. De köpte solrosfrön, sådde och hoppades att några skulle gro och hinna blomma, fast det såg dystert ut på fältet. Men så en dag ringde en bekant och frågade om han fick plocka några solrosor.

”Det var då vi lite förvånade upptäckte att det hade börjat blomma, ganska mycket också. Det efterlängtade regnet hade gjort nytta, så vi fick snabbt ordna fram en skylt om självplock med en QR-kod till insamlingen så att folk kunde swisha. Vi gjorde också ett inlägg i en lokal Facebook-grupp och blev då kontaktade av ett par lokala tidningar. De skrev ett reportage om solrosfältet och insamlingen, och det hjälpte oss såklart att nå ut till allmänheten.”

Solrosor och glass i stora lass 

En annan anledning till att så många kom för att plocka Melby gårds solrosor var enligt Catrine synligheten och att de inte hade ett fast pris på solrosorna:

”Vårt solrosfält ligger i ett litet samhälle, intill en väg där det passerar en hel del bilar vilket har gjort fältet hyfsat synligt för allmänheten. Det har också funnits möjlighet att parkera på en grannes gårdsplan, vilket underlättar för de som vill stanna och plocka. Vi skrev på skylten att man får plocka hur mycket man vill och sedan swisha ett valfritt belopp. Det tror jag kan ha bidragit till att många har plockat.”

Någon som imponeras över insamlingen på Melby gård är Katarina Gustafsson på Barncancerfonden:

”Om jag inte minns fel satte de ett mål på 5 000 kronor. Men sen bara växte och växte den insamlade summan till hela 108 372 kronor och jag tror att Catrine på gården blev lika positivt överraskad hon. Och glad. Här ser man verkligen hur engagerade gårdar och lite solrosfrön kan skapa magi.”  

”Ja, vi blev alla överraskade”, säger Catrine. ”Solrosfältet ligger intill en skola och i ett tidigt skede lovade min sambo några av barnen som gick där att om vi samlade in mer än 100 000 kronor så skulle han bjuda hela skolan på glass. Han trodde ju att det var ett riskfritt löfte, inte skulle vi samla ihop så mycket pengar! Men ack så fel han hade, och någon glass har jag inte sett än, så det tror jag han behöver påminnas om, innan årets solrossäsong drar igång!”

Honungsört ett knep för att attrahera bin och humlor 

I Svedala kommun i Skåne ligger gården Börringekloster, som tidigare odlat solrosor, men inte just till självplock. I år är de med i Solrosor i kampen mot barncancer för första gången och för Håkan Lindgren, som är skog- och markansvarig på gården, är det en självklarhet att vara med:

”Vi ser det som en viktig del att kunna hjälpa till och utveckla barncancerforskningen på vårt lilla sätt.”

Det kommer bli intressant och spännande att följa Håkans och gårdens solrosresa under säsongen. Tanken är att odla ett tunnland i två etapper så att man kan plocka under lång tid. Håkan har några odlingstrick i bakfickan som han gärna bjuder på inför årets säsong.

”Jag köper fågelfrö, som jag odlar solrosskott av. Det bör vara ogräsfritt där man sår dem så de har en bra chans att etablera sig starkt i början när de kommer upp. Med ett förarbete som görs väl blir det alltid bättre resultat. Sedan planterar jag honungsört i botten. Då hjälper vi alla pollinerarna på traven. Men det får inte bli för många humlor och bin, för då kan folk som är allergiska fara illa.” 

Viktigt för miljön och en fest för fåglarna 

Förutom att pengarna går till Barncancerfondens viktiga ändamål finns det fler positiva aspekter med att odla solrosor och bjuda in allmänheten till självplock menar Håkan:

Miljöaspekten är viktig för den biologiska mångfalden, för pollineringen, för bin, humlor och fåglar av alla de slag, och även skydd för annat fältvilt.”   

Catrine på Melby gård håller med om att blomsterängarna är viktiga ur flera synpunkter:

”Jo men fåglarna i Mogata har ju också haft fest! Sen tror jag att det gula, blommande fältet man möts av när man kommer in i samhället gör att man blir lite glad. Så till de gårdar som funderar på att vara med i år vill jag bara säga att det inte är något att fundera på, det är bara att sätta igång! Ju förr vi kan bidra till forskningen, desto bättre. Och Barncancerfondens upplägg med insamlingar är supersmidigt.”

Katarina på Barncancerfonden hoppas också att det tillkommer många nya gårdar i år så att ännu fler får möjlighet att besöka en gård i sin närhet, plocka solrosor och bidra i kampen mot barncancer.  

”Just nu händer det mycket inom barncancervården. Vi kan redan nu se hur barn överlevt tack vare nya forskningsframsteg och individuellt anpassade behandlingar som är effektivare mot cancern men skonsammare för barnen. Men mer forskning behövs, och därmed mer pengar. Därför hoppas jag att ännu fler gårdar vill vara med, och att vi tillsammans slår ytterligare ett insamlingsrekord.”  

Med magiska solrosfält mot dubbla miljonen  

”För två år sedan fick jag själv uppleva den magiska känslan av att stå i ett solrosfält och plocka dessa imponerande ståtliga och vackra blommor för att sedan swisha valfri summa till Barncancerfonden”, berättar Katarina. ”Det var verkligen en fantastisk upplevelse som jag önskar att andra får uppleva. Då var jag på Berga gård vid Hallstavik norr om Norrtälje, gården som under flera år slagit rekord om att samla in mest pengar. I år får jag se om jag kan hitta någon gård nära Bjärehalvön i Skåne där jag kommer vara i sommar.”

Under 2023 var det, förutom ett 80-tal gårdar, även ett par skolor i landet som engagerade sig under solrossäsongen, vilket väckte idén hos Katarina att inför årets solrossäsong kontakta lantbruksskolor runt om i Sverige för att se om de vill vara med.

”I skrivande stund är det ett tiotal som redan har tackat ja, vilket är jätteroligt”, berättar Katarina. ”Jag tänker att det även kan tillföra ett mervärde till undervisningen genom att det är något roligt eleverna kan lära sig och få inspiration av.”  

Avslutningsvis delar Katarina med sig av sina innersta tankar inför årets solrossäsong:  

”Det är otroligt roligt att vara igång igen med Solrosor i kampen mot barncancer och jag har redan en riktigt bra känsla om att 2024 kommer att bli ett bra år”, säger Katarina. ”Därför har jag höjt målet till 1,2 miljoner kronor i år (men säg inte till någon att jag har ett inofficiellt mål på att vi ska komma upp i över 2 miljoner!), pengar som verkligen gör skillnad i kampen mot barncancer och ser till att drabbade barn och deras familjer får den vård och det stöd de behöver.” 

Vill du också odla solrosor till förmån för barn med cancer? Anmäl dig på vår solrossajt eller kontakta Katarina på 072-560 62 95, så berättar hon mer!  

Så här gör ni för att vara med