Cancer som ung
Ditt liv har förändrats, vardagen ser inte ut som förut och du tvingas gå igenom många svåra saker. Ditt liv är på ett sätt satt på paus.
För att hjälpa dig att hitta ny kraft, nya tankesätt och nya vägar när du behöver det har Barncancerfonden skapat "Livet på paus", som består av en bok och en intervjuserie i tre delar.
Dela din historia på #canceritonåren
Förutom boken och intervjuserien så vill vi uppmuntra till att använda hashtaggen #canceritonåren i sociala medier – för genom era viktiga berättelser kan fler tonåringar under behandling få stöd. Om du har ett öppet instagramkonto får du gärna skriva ett eller flera inlägg om dina upplevelser av att ha cancer i tonåren. Inlägget kan vara kort eller långt, men på nåt sätt kopplat det hur det var för dig. Kanske lyfter du ett exempel på hur du ville bli bemött, minns en fin stund med en favoritsjuksköterska eller berättar vad som var allra jobbigast. Det kan hjälpa, trösta eller inspirera andra cancerdrabbade tonåringar.
"Fotboll, Pucko och kompisar. Vad mer behöver man?"
Det blir inte bättre av att vara glad men det får tiden att gå snabbare och gör folk runtomkring en gladare. Ett tankesätt som följde med Carl under cancerbehandlingen, när morfin, matcravings och en längtan tillbaka till boxningen blev en del av vardagen.
Läs mer"Sjukdomen och jag är två olika saker"
Att inte kunna simträna, gå eller ens rita blev Emmas nya vardag under cancerbehandlingen. Hennes sätt att tackla det var att baka, när hon kunde, och att försöka ta smått som stort med humor. Som att forma hårtussar som fallit av till en gubbe med glada ögon.
Läs mer"Jag har ritat en karta inom mig"
Frida satte tidigt en målbild. Hon skulle tillbaka till livet där utanför så snart det bara gick. I väntan på det var det viktigt att alltid ha sällskap och att göra sig fin. Ett viktigt delmål var att kunna gå i höga klackar vid skolavslutningen.
Läs mer