Möt överlevare

I Sverige finns det idag cirka 12 000 personer som överlevt cancer när de var barn. I Sverige överlever drygt 85 procent av de barn som drabbas av cancer vilket också medför att gruppen barncanceröverlevare stadigt växer.

Barncanceröverlevare är en grupp som utsatts för en livshotande sjukdom och tuffa behandlingar under sin uppväxt. Cancern är borta men sjukdomen har ändå satt sina spår.  Många drabbas av sena komplikationer till följd av sjukdomen i sig eller behandlingen och många av dessa komplikationer kommer långt efter avslutad behandling.

Hela 70 procent av de som genomgått en cancerbehandling som barn, när tillväxten är som mest intensiv, får så kallade sena komplikationer efter cancerbehandlingen. Med sena komplikationer eller seneffekter menas de mer eller mindre kroniska förändringar som finns kvar sedan den mest intensiva behandlingen av barncancer är avslutad. Det kan vara till exempel nedsatt längdtillväxt, hörsel- och synnedsättning, balansrubbningar eller inlärningssvårigheter. Vissa komplikationer upptäcks först långt efter avslutad behandling.
 
Barncancerfonden finns inte bara under själva behandlingen, utan står  på barncanceröverlevarnas sida genom hela livet. Att bara överleva en barncancersjukdom är inte tillräckligt. Vi vill att alla som överlevt sin cancer ska kunna leva livet fullt ut.
 
Det finns cirka 12 000 barncanceröverlevare och lika många berättelser om hur livet utvecklats efter sjukdom och behandling. Här nedan får du ta del av några av dessa.

Se filmerna om Linn, Martin och Robin

 

 

Läs reportage om våra överlevare

”Jag måste välja att leva ett liv utan drogerna”

Att återvända till ett normalt liv efter barncancer är inte alltid så lätt. För Linn Nordström, 20 kunde det slutat illa. Efter att hon behandlats för akut lymfatisk leukemi fastnade hon i ett svårt drogmissbruk.

Läs mer

”Jag måste alltid ha koll på medicinerna”

Robin Ekström Rynler ser med jämnmod på den lilla bit av tumören som fortfarande sitter kvar i hans hjärna. Att däremot bli påmind om barndomens cancerbehandling genom de tabletter och sprutor han dagligen måste ta, det skulle han gärna vara utan.

Läs mer

”Jag vill gärna hjälpa andra”

När cancern är borta är man frisk. Eller? Martin Persson vet att det inte är sant. Han har brottats med psykisk ohälsa och det tog tid att förstå att det var en seneffekt av cancerbehandlingen han fick som barn. Nu är han på väg tillbaka – för att leva, inte bara överleva.

Läs mer

Medaljhoppet

Viktoria Karlsson förlorade synen efter att hon fick cancer som barn. 22 år gammal är hon nu en av världens bästa blinda längdhoppare – och siktar på medaljplats i såväl VM som Paralympics.

Läs mer

Distansundervisning – en utmaning för Emilia

På grund av coronapandemin läser alla gymnasieelever på distans i vår. För Emilia Vega, som kämpar med svåra sena komplikationer efter sin ALL-behandling, innebär studier på distans en extra utmaning. Allt försvåras av att jag har koncentrationssvårigheter, minnesproblem och hjärntrötthet sedan jag var sjuk. Nu är det dessutom svårare att få hjälp med skolan, berättar Emilia.

Läs mer

Så klarade Sofie skolgången efter cancern

När Sofie Olsson Dahl började i skolan som sjuåring tog det inte lång tid innan hennes föräldrar började misstänka att hon inte riktigt hängde med. Men från skolans håll var det ingen som trodde att det kunde ha något att göra med att hon hade behandlats för barncancer.

Läs mer

Tillbaka på sjukhuset – som sjuksköterska

Evelina Holstensson är sjuksköterska på Drottning Silvias barnsjukhus – platsen där hon själv diagnostiserades och behandlades för skelettcancer som barn. – Jag vet hur mycket en bra sjuksköterska kan betyda, säger hon.

Läs mer

De överlevde när de flesta dog

Mikan Green är en av de första svenska överlevarna. När hon och Cecilia Grape behandlades för cancer som barn fick deras föräldrar inte bo med dem på sjukhuset, och många av deras kompisar dog. I dag har de båda äntligen fått träffa andra som haft barncancer genom projektet Maxa livet.

Läs mer

Överlevaren Alexander vill ge hopp

När Alexander Andersson var nio år var han färdigbehandlad för sin leukemi. Vid 30 insåg han vilken tur han haft som kan leva ett aktivt liv utan sena komplikationer. Nu vill han ge hopp till andra.

Läs mer